Klastera aktualitātes 4/2018
28/12/2018
Autors: LETERA

Projekta Nr.3.2.1.1/16/A/006 “Latvijas Elektronikas un elektrotehnikas nozares klasteris” ietvaros īstenotās aktivitātes 2018.gada 4.ceturksnī.

Elektronikas diena 2018

“Elektronikas diena 2018” pulcēja rekordlielu elektronikas entuziastu skaitu – 250 bērnus un 50 skolotājus. Elektronikas konkursos ‘‘Jaunais Elektroniķis 2018’’ un “Elektroniķis 2018” piedalījās vairāk kā 150 jaunieši. Savukārt, MiniSumo un līnijsekotāju robotu sacensībās startēja vairāk par 100 dalībniekiem. Kamēr jaunieši piedalījās konkursos un sacensībās, skolotājiem bija iespēja papildināt savas zināšanas, piedaloties seminārā par elektronikas un robotikas pulciņu darba organizēšanu un skaņas fizikālajiem parametriem, kā arī dodoties ekskursijā pa RTU laboratorijām. Pasākuma dalībnieki un apmeklētāji interaktīvā veidā tika iepazīstināti ar elektroniku, izceļot inženierzinātnes kā stabilu un perspektīvu jomu. Klātesošajiem bija iespēja iepazīt klastera dalībnieka SIA “Gamechanger Audio” pieredzi, kā ideju pārvērst pelnošā biznesā. Viņu izstrādātais ģitāras pedālis PLUS Pedal ir izpelnījies “Pink Floyd”, Rodžera Votersa un “Red Hot Chili Peppers” atzinību.

Ārvalstu vizītes pie potenciālajiem sadarbības partneriem

Lai klastera dalībnieki tiktos ar potenciālajiem un esošajiem sadarbības partneriem, šajā ceturksnī LETERA Klasteris organizēja braucienus uz trīs pasaulē vadošajām nozares izstādēm.

  1. SIA “Intelligent Systems”, SIA “Silmor”, AS “RD Alfa mikroelektronikas departaments”, AS “SAF Tehnika”, AS “HansaMatrix” un SIA “HansaMatrix Ventspils” apmeklēja šī gada pasaules nozīmīgāko elektronikas forumu electronica
  2. SIA “ADI” un SIA “Mtrx International” apmeklēja digitālās drošības tehnoloģiju un risinājumu izstādi TRUSTECH 2018
  3. AS “Alfa RPAR”, SIA “Erica Synths” un SIA “Gamechanger Audio” apmeklēja interaktīvu ģitāras pedāļu un sintezatoru izstādi Los Angeles Pedal and Synth Expo

Pieredzes apmaiņas vizīte AS “SAF Tehnika”

LETERA Klasteris saviem dalībniekiem un partneriem organizēja pieredzes apmaiņas vizīti AS “SAF Tehnika”. Vizītes dalībnieki tika iepazīstināti ar uzņēmuma jauno produktu līniju “Aranet” – IoT sensoru sistēmu, kas reālā laikā kontrolē un analizē vides rādītāju izmaiņas. Šāda sensoru sistēma ir izmantojama klastera dalībnieku ražotnēs, lai paaugstinātu darbinieku produktivitāti, uzlabojot darba vides apstākļus. Klastera dalībnieku un partneru pārstāvji tika iepazīstināti arī ar citiem AS “SAF Tehnika” ražotajiem produktiem, inovācijām, pieredzi jaunu tirgu apgūšanā un ražošanas procesa efektivitātes nodrošināšanā. Tāpat neformālā gaisotnē bija iespēja apspriest nozares aktualitātes un izaicinājumus.

Dalība robotikas festivālā “Robotex International 2018”

Lai veicinātu robotikas pulciņu attīstību, LETERA Klasteris pulciņu dalībniekiem nodrošina iespēju piedalīties reģionā lielākajā robotikas festivālā Robotex International, kas norisinās Tallinā. 2018.gadā Robotex International piedalījās 2406 dalībnieki no 46 valstīm. Teicamu rezultātu meiteņu ugunsdzēšanas robotu sacensībās sasniedza RTU Inženierzinātņu vidusskolas robotikas pulciņa meitenes Alisa Mazore, Alise Anna Stīpniece un Evelīna Valtere. Viņu robots ieguva 3.vietu, uz goda pjedestāla kāpjot kopā ar meiteņu komandām no Polijas un Kolumbijas. Labus panākumus klasteru atbalstītās komandas sasniedza arī līnijsekotāju un sumo robotu klasēs.

Tikšanās ar Visoriai Information Technology Park klasteri

2018.gada nogalē LETERA Klasteris tikās ar Visoriai Information Technology Park klasteri no Viļņas. Divpusēja tikšanās tika organizēta, lai iepazītos ar Visoriai Information Technology Park pieredzi, īstenojot kopējas infrastruktūras attīstības projektus augsto tehnoloģiju uzņēmumiem, tiktos ar Visoriai Information Technology Park klastera dalībniekiem un ar klastera vadību apspriestu iespējamo sadarbību konsorcija izveidei dalībai Eiropas Komisijas atbalsta programmās. Tikšanās laikā tika arī parakstīts memorands par klasteru savstarpējas sadarbības veicināšanu.

Atbalsts robotikas pulciņiem

Lai radītu dažādu vecuma grupu jauniešos padziļinātu interesi par inženierzinātnēm, LETERA Klasteris atbalsta elektronikas un robotikas pulciņu darbību. Šīs klastera aktivitātes ietvaros ar nepieciešamo tehnisko nodrošinājumu atbalstīti robotikas pulciņi, kas darbojas pie augstākās izglītības iestādēm un nekvalificējas Valsts izglītības satura centra atbalsta programmām, tādā veidā iesaistot pulciņos gan skolēnus, gan arī studentus.

Jauns klastera dalībnieks

LETERA Klasterim pievienojies jauns dalībnieks:

 

 

Visi jaunumi
Dalīties:
Saistītie jaunumi
Aizvērt
/